Gratis nieuwsserver

Een gratis nieuwsserver is vandaag de dag erg lastig te vinden. Als je er al een weet te vinden, is de downloadsnelheid zeer beperkt, de retentie is slechts enkele dagen en er zijn maar enkele nieuwsgroepen opgenomen.

gratis nieuwsserver Tweaknews proberen

Gratis nieuwsserver van je ISP

Vroeger, laten we zeggen 10 jaar geleden, was het heel gewoon dat internetproviders een gratis nieuwsserver aanboden. Het gebruik was gratis en in bijna alle gevallen was de downloadsnelheid uitstekend. Veel nieuwsgroepen waren opgenomen en men kon bestanden downloaden die enkele jaren geleden waren gepost.

Langzaam werd Usenet steeds groter. Mensen begonnen steeds meer bestanden op Usenet te zetten. In plaats van enkele servers hadden internetproviders een compleet serverpark nodig om een gratis nieuwsserver aan te bieden. Het werd voor internetproviders te kostbaar om een goede, gratis nieuwsserver aan te bieden.

Naar mate Usenet verder groeide, werd de toegang tot gratis nieuwsservers langzaam afgebouwd door internetproviders. De downloadsnelheden gingen omlaag, er werden downloadlimieten ingesteld, de retentie ging omlaag en de beste nieuwsgroepen werden niet langer opgenomen. Op een gegeven moment stopten bijna alle internetproviders met het aanbieden van gratis nieuwsservers.

Ook een juridisch probleem

Internetproviders zijn niet alleen gestopt omdat Usenet uit zijn voegen groeide. Ze waren bang voor schending van copyright. Als iemand een bestand uploadde waar copyright op zat, dan konden copyright organisaties zien hoe en waar dat was gebeurd. Een dergelijke bestand moest dan na een takedown verzoek razendsnel worden verwijderd, anders konden er  er schadeclaims volgen.

gratis nieuwsserver eweka
Voor internetproviders was het niet meer te doen om aan alle takedown verzoeken te voldoen. Daarnaast hadden internetproviders een leger aan juristen nodig om schadeclaims te voorkomen. Dit heeft mede ten gevolge gehad dat internetproviders vandaag de dag geen nieuwsservers meer aanbieden.

Toch gewoon downloaden met een gratis nieuwsserver

Als je opzoek bent naar een gratis nieuwsserver is er een oplossing, al is het een tijdelijke. Sommige Usenet providers bieden een payserver aan die je kan testen, zonder te betalen. Ze bieden mogelijke klanten een payserver aan waar ze een tijdje mee mogen downloaden, zonder enige vorm van betaling.

Dit doen ze omdat ze weten dat sommige mensen na de payserver proefperiode klant worden. Je kan bij sommige Usenet providers 20GB gratis downloaden, zonder ook maar iets te betalen. Maar, er zijn ook providers die je een hele maand lang onbeperkt een gratis nieuwsserver laten testen. Het verschil is enorm.

Providers die je voor niets kan testen

Er zijn vele providers die je gratis kan proberen. Hieronder een overzicht van enkele van de beste Usenet providers die tijdelijk een gratis nieuwsserver aanbieden. Wij raden met name Eweka aan vanwege de uitstekende downloadsnelheid, goede retentie en lage abonnement prijzen.

  1. Eweka Hoge downloadsnelheid, uitstekende retentie, 1 week gratis
  2. Tweaknews Uitmuntende Usenet provider, 2 weken gratis
  3. XSnews Snel downloaden, veel nieuwsgroepen opgenomen, 2 weken gratis
  4. Pure Usener Uitstekende budget provider, 1 week gratis nieuwsserver
  5. UsenetBucket 25GB gratis downloaden, 1 week lang