Usenet is een zeer oud gedecentraliseerd netwerk dat al ver voor het WWW bestond.
In de begin dagen werd het gebruikt om tekstbestanden uit te wisselen. Anno 2015 wordt het met name gebruikt voor het uitwisselen van binaire bestanden.
De geschiedenis van Usenet
Usenet is ontstaan in 1978, 2 studenten van de Duke universiteit waren opzoek naar een manier om gegevens uit te wisselen. Na enige tijd ontwikkelde ze een nieuw nieuw internet protocol genaamd NNTP, wat staat voor Network News Transfer Protocol. In die tijd hadden alleen overheids instanties, universiteiten en enkele grote bedrijven toegang tot de voorloper van het moderne internet. Forums en email bestonden nog niet en mensen wisselde online informatie uit via bulletin board systems.
Na de opkomst van usenet gingen steeds meer mensen gebruik maken van usenet als communicatie middel.
Iemand uploadde een tekstbestand in een bepaalde nieuwsgroep en dan konden andere mensen reageren door op hun beurt weer een tekstbestand te uploaden.
Toen het internet begon te groeien en steeds meer mensen over een snellere internetverbinding beschikte, begonnen mensen binaire bestanden uit te wisselen. In eerste instantie waren dat kleine bestanden, e-books en enkele nummers van bepaalde artiesten. Naar mate het internet bekender werd en verbindingssnelheden sneller werden, gingen mensen complete multimedia bestanden uitwisselen.
Vandaag de dag wisselen mensen Blu-ray video’s in 3D uit, een download van zo’n 50 GB. In de nabije toekomst zullen uploads nog veel groter worden, usenet kent geen datalimiet omdat usenet een gedecentraliseerd netwerk is.
Usenet is een verzameling nieuwsgroepen
Usenet bestaat uit een enorme verzameling nieuwsgroepen, ieder met een eigen onderwerp. Er zijn nieuwsgroepen waar mensen tekstbestanden in uitwisselen maar er zijn veel meer nieuwsgroepen die gevuld zijn met binaire bestanden.
Sommige nieuwsgroepen zijn volledig toegewijd aan een specifiek onderwerp, van Japanse funkrock tot Nederlandse soapseries. Er zijn ook nieuwsgroepen waar men van alles over een onderwerp in kan vinden, zo is de nieuwsgroep alt.binaries.nl volledig toegewijd aan van alles wat Nederlands is, allerlei multimedia bestanden van series tot voetbalwedstrijden. Tevens zijn er een soort vuilnis nieuwsgroepen, waar van alles in wordt geüpload, alt.binaries.boneless is bijvoorbeeld zo’n nieuwsgroep.
Iedereen kan een nieuwsgroep doorzoeken, er zijn verschillende zoekmachines om dat te doen. Een van de meest bekende en eigenlijk ook wel de handigste zoekmachine om nieuwsgroepen te doorzoeken is binsearch.info.
Downloaden uit usenet nieuwsgroepen
Om te downloaden via nieuwsgroepen, heb je een software programma nodig en een nieuwsserver provider. (Provider Usenet vergelijken)
Als je alleen tekstbestanden wilt downloaden of uploaden, is een simpel email programma meestal al genoeg. Internetproviders ondersteunen het uitwisselen van tekstbestanden middels het NNTP protocol, als naast een email programaa een email account hebt is dat al genoeg om tekstbestanden te up- en downloaden.
Als je echter binaire bestanden wilt downloaden, heb je een speciaal download programma nodig, een newsreader.
Daarnaast heb je een nieuwsserver nodig. Een nieuwsserver kan je krijgen bij een nieuwsserver provider.
Je moet de logins van de nieuwsserver invoeren in de newsreader, waarna je kan beginnen met downloaden uit nieuwsgroepen.
Als je dan naar een zoekmachine gaat waarmee je nieuwsgroepen kan doorzoeken, is het mogelijk om een zogenaamd NZB bestand aan te maken. Zo’n NZB bestand kan je downloaden, in je newsserver laden en dan gaat deze de bestanden voor je downloaden. Klinkt misschien erg ingewikkeld, is het eigenlijk helemaal niet, al het is wel een beetje omslachtig.
Usenet doorzoeken en downloaden met Spotnet
Je kan namelijk ook een programma gebruiken waarmee je nieuwsgroepen kan doorzoeken, en dan direct vanuit dat programma kan downloaden. Een van die programma’s is Spotnet, het voordeel is dat je met Spotnet makkelijk kan zoeken en downloaden zonder andere programma’s noch websites. Na het downloaden pakt Spotnet een download voor je uit en als het nodig is repareert Spotnet de download.
Spotnet is een erg praktisch programma, met name voor beginnende downloaders, we hebben met die reden meerdere handleidingen gemaakt over Spotnet.
Is Usenet gratis?
Usenet is niet altijd gratis. Bij sommige internetproviders zit Usenet toegang inbegrepen maar is vaak beperkt qua snelheid of je hebt een download limiet. Als je voor een Usenet provider kiest dan krijg je vaak wel een gratis trial periode zodat je de dienst kunt proberen zonder kosten. Dit is handig als je of de dienst eerst even wil proberen voordat je gaat betalen of wanneer je slechts 1x iets wilt gaan downloaden. Bij Eweka kun je bijvoorbeeld 14 dagen testen. (Meer informatie lees je op: Eweka gratis).