Hoe downloaden uit nieuwsgroepen?

We hebben de laatste weken meerdere email binnen gehad met de vraag; hoe kan ik downloaden uit usenet?
Hieronder een korte uitleg. We gaan binnenkort zeer uitgebreidt in op downloaden uit usenet nieuwsgroepen met verschillende download programma’s.
Heb je nog nooit wat gedownload met een newsserver, dan is de kans groot dat je een antwoord wilt hebben op de vraag “hoe download je met een nieuwsserver?”. Het downloaden via een nieuwsserver is vrij eenvoudig, je moet alleen wel weten wat je precies moet doen. Een download met een newsserver binnenhalen doe je in slechts vijf stappen.

Uitzoeken van een gratis newsserver

De eerste stap is de belangrijkste. Je zult namelijk een goede nieuwsserver moeten uitzoeken. Veel internetproviders bieden dit als gratis dienst aan. Let er wel op dat sommige providers met “only text” werken, in dat geval kun je geen films downloaden bijvoorbeeld. Naast de gratis newsservers kun je ook kiezen voor een betaalde usenet server. Er zijn tegenwoordig verschillende Nederlandstalige aanbieders. Voor een vast bedrag per maand kun je een aantal megabytes downloaden. Kies je voor een betaalde nieuwsserver, kijk dan even goed naar de limieten zoals de download- en snelheidslimiet.

Uitzoeken van de nieuwsreader
Om te kunnen downloaden via een nieuwsserver heb je een zogenaamde nieuwsreader nodig. Dit is een programma dat een verbinding op zet met de nieuwsserver. Elk programma kent haar eigen voor- en nadelen. De meeste gebruikte programma’s zijn Grabit en Sabnzbd. Als je ze beide installeert en uitprobeert kun je nagaan welk programma je het prettigst vindt werken.

Zoeken van het gewenste bestand
Zoek een gewenste download op. Dit kan een nieuwe film of programma zijn bijvoorbeeld. Via de zogenaamde Usenet Community kun je eenvoudig achterhalen in welke nieuwsgroep een bepaalde film of bestand te downloaden is. De Usenet Community kun je vergelijken met een forum waarop tips worden gegeven door anderen, zo kun je precies zien in welke nieuwsgroep je moet zijn voor een bepaalde film.

NZB bestand verifiëren
Met een NZB File Validator kun je nagaan of een gevonden download ook daadwerkelijk actief is op de nieuwsgroep server. Dit is een klein programmaatje dat je kunt downloaden en installeren op je computer. Het is raadzaam om deze verificatie uit te voeren voordat je aan de laatste stap begint.

Downloaden
Als het bestand gevalideerd is kun je het gaan downloaden. Afhankelijk van de maximale downloadsnelheid die de nieuwsserver toe staat zal het bestand binnen een bepaalde tijd op je computer staan. Daarnaast is het van belang wat voort soort internetabonnement je hebt. Heb je een 20 Mbit abonnement, dan zal je downloadsnelheid nooit boven de 20 Mbit uitkomen.

Pure usenet