Wat zijn nieuwsgroepen?

Misschien heb je er weleens van gehoord, nieuwsgroepen. Wat zijn nieuwsgroepen nou eigenlijk? Door middel van nieuwsgroepen kun je eenvoudig bestanden downloaden. Het downloaden via nieuwsgroepen kent nogal wat voordelen ten opzichte van andere download methodes. Als jij op dit moment nog niet download via nieuwsgroepen dan komt daar na het lezen van dit artikel waarschijnlijk wel verandering in! Laten we eerst eens kijken naar de historie van nieuwsgroepen, want ze bestaan al een enorm lange tijd.

Nieuwsgroepen tientallen jaren geleden…

De historie van nieuwsgroepen is erg lang, het begon allemaal al in 1979.
Twee heren, Tom Truscott en Jim Ellis begonnen toen met de ontwikkeling van Usenet.

In de jaren daarna is Usenet Nieuwsgroepenuitgegroeid tot een enorm groot platform dat wereldwijd beschikbaar is. Ook in Nederland kunnen we dus gebruik maken van deze krachtige download methode.

In eerste instantie was het alleen maar mogelijk om tekstberichten te downloaden via Usenet.
Inmiddels kun je zo’n beetje alles downloaden, met name multimedia, in al zijn vormen. De verzamelnaam voor al deze bestanden is binaries.

Er wordt gewerkt met duidelijk namen, zodat je weet wat je in een bepaalde nieuwsgroep kunt downloaden. Zo kun je bijvoorbeeld de volgende naam tegenkomen, alt.binaries.nederlands

In deze nieuwsgroep kun dus Nederlandse vormen van multimedia downloaden. Er zijn tegenwoordig tienduizenden verschillende nieuwsgroepen beschikbaar, genoeg om dat ene te vinden waar je naar op zoek bent.

Enorme snelheid
Het grootste voordeel van Usenet is de snelheid waarmee je kunt downloaden. Er is namelijk geen sprake van een zogenaamde peer-2-peer verbinding zoals bij andere download methodes. Je bent dus niet afhankelijk van andere gebruikers. Het voordeel hiervan is dat je altijd een maximale download snelheid tot je beschikking hebt. De enige limiet die je hebt is de maximale download snelheid van je internet aanbieder. Om je een voorbeeld te geven, als je internet aanbieder een maximale downloadsnelheid van 30 Mbit toestaat, dan kun je met maximaal 30 Mbit downloaden via Usenet.

Andere voordelen van nieuwsgroepen

Naast de enorme snelheid die het download via een newsserver biedt zijn er nog een aantal andere mooie voordelen. Zo heb je te maken met een enorm aanbod aan bestanden. Als wij kijken naar het aanbod in nieuwsgroepen dan is dit vele malen groter in vergelijking tot Torrents bijvoorbeeld. Daarnaast is er ook sprake van een enorm lange retentie. Zo kun je vaak nog bestanden downloaden die meer dan 3 jaar geleden zijn geplaatst.
Via Usenet downloaden verkleint ook de kans op virussen en spyware. Ook dat is een groot voordeel, want je wilt natuurlijk voorkomen dat je rotzooi op je computer installeert die je vervolgens moeilijk kunt verwijderen.

Kies vandaag nog voor Usenet!
Je hebt kunnen lezen hoeveel voordelen het gebruik van Usenet kent in vergelijking tot alternatieve download methodes. Waar wacht je nog op? Activeer vandaag nog een Usenet abonnement en ervaar het gemak van deze download methode. De meeste abonnementen kennen ook een gratis proefperiode, zo kun je kennis maken met Usenet. De kans is groot dat je na een paar minuten al overtuigd bent van dit mooie concept!