Snelle payserver

Ben je opzoek naar een hele snelle payserver? Er zijn redelijk wat Usenet providers die een snelle payserver aanbieden. Maar, in sommige gevallen valt de daadwerkelijke downloadsnelheid erg tegen. Dit kan meerdere redenen hebben.

Payserver sneller dan je verbinding

In sommige gevallen is een payserver simpelweg te snel voor een internetverbinding. Als je internetverbinding een maximum downloadsnelheid heeft van 50 Mb per seconde, dan heb je niet zoveel aan een payserver waarmee je met 400 Mb per seconde kan downloaden. In dit geval kan je 2 dingen doen.

Je kan een snellere internetverbinding nemen, of genoegen nemen met een payserver die wat langzamer is. Als je voor de laatste optie kiest, ben je vaak goedkoper uit. Een wat langzamere payserver kost namelijk veel minder dan een snelle payserver. Usenet providers XLned en Pure Usenet hebben goedkope payservers waarmee je met een langzame internetverbinding toch volledig toegang hebt tot nieuwsgroepen. Het scheelt dus wat geld en een probleem hoeft het niet te zijn. Mensen met een iets tragere server laten hun computer vaak s’nachts aanstaan, zodat alles is gedownload als ze wakker zijn.

Slechte Usenet providers

In enkele gevallen kan het ook zo zijn dat een snelle payserver ontzettend traag is, omdat de Usenet provider de bandbreedte afknijpt. Als het te druk is, en teveel mensen tegelijkertijd aan het downloaden zijn, wordt het maximum van de verbinding van de provider bereikt. Het gevolg is dat de downloadsnelheid dan enorm kan afnemen.

Ook het gebruik van SSL of TLS kan de downloadsnelheid is verlagen. Veel is dat niet en eigenlijk wil je SSL altijd aan laten staan. Want wie download zonder SSL, download niet middels een beveiligde verbinding. En, dan kunnen derden en in theorie meekijken naar hetgeen je aan het downloaden bent. Zolang SSL aanstaat, kan alleen jij zien wat er wordt gedownload. Zelfs internet providers kunnen niet waarnemen wat je nou precies aan het downloaden bent. Laat SSL dus altijd aanstaan, ook als het de downloadsnelheid iets beperkt.

Een Usenet provider die servers in het buitenland heeft staan kan ook zorgen voor een langzamere verbinding. Als je bijvoorbeeld download via een Usenet provider die servers in Zuid-Afrika heeft staan, dan kan dit een grote invloed hebben op de downloadsnelheid. Neem daarom altijd een provider die servers in Nederland of in elk geval in de EU heeft staan.

Test een payserver altijd

Usenet providers zoals Eweka en XSnews leveren altijd een snelle payserver. Maar, het is beter om dat zelf eerst te testen. Het voordeel van de betere Usenet providers is dat ze een Usenet trial aanbieden. Zo kan je bij Eweka 7 dagen gratis een payserver testen. Bij XSnews is dat zelfs 14 dagen. Tijdens de trial kan je kijken of een payserver wel zo snel is als men beloofd. Valt de snelheid toch tegen? Dan zeg je de trial op en kijk je bij een andere Usenet provider die ook een Usenet trial aanbiedt.

Werkt de payserver met Spotweb en Spotnet?

Test tijdens de Usenet trial ook of de payserver naar behoren werkt met download methodes zoals Spotweb en Spotnet. Alleen dan kan je zien of je later eventueel voor iets betaald dat het geld waard is. Providers zoals Eweka, XSnews, UsenetBucket en Usenet.nl werken over het algemeen uitstekend met zowel Spotweb als Spotnet. Maar, test het voor de zekerheid toch even, dan weet je waar je later voor kiest.