Zelf een nieuwsserver opzetten?

Je bent waarschijnlijk op deze pagina terecht gekomen omdat je zelf een nieuwsserver wilt maken.
Dat is mogelijk maar niet zoals je zou denken. Een nieuwsserver is een NNTP server, zeg maar gerust vele NNTP servers, die de bepaalde nieuwsgroepen afgaan opzoek naar nieuwe uploads.
Sommige nieuwsservers richten zich uitsluitend op de niet binaire bestanden, tekstbestanden dus.
Andere NNTP servers nemen met name de binaire bestanden op, onder andere multimedia.

Als je geen geld hebt voor een nieuwsserver, kijk dan eens naar de vele payservers die je gratis mag proberen. Wil je echt zelf een nieuwsserver maken? Lees dan even door!

Een eigen nieuwsserver

Als je zelf een payserver wilt maken en daarvoor een oude computer of een paar kleine servers wilt gebruiken, kan je die gedachte uit je hoofd zetten.

Zelf een NieuwsserverEen gemiddelde nieuwsserver provider, die zelf de NNTP servers onderhoudt, heeft daarvoor een compleet serverpark nodig. Per dag wordt er zo’n 18 terabyte aan nieuw materiaal geüpload naar de grootste usenet nieuwsgroepen.

Een redelijk goede payserver heeft een retentie van minimaal 1500 dagen. Dus, 1500 dagen maal 18 terabyte per dag is een vereiste opslagruimte van 26.200 terabyte.
Waarschijnlijk begrijp je dat alleen al de verzameling harde schijven om ruim 16.200 terabyte op te slaan, nogal wat kosten met zich meebrengt.

En dan heb je natuurlijk nog vele andere zaken nodig, zoals een serverpark, bestaande uit talloze hypermoderne servers, een gigabyte internetverbinding om je klanten snel te laten downloaden, etc.

De kosten om zelf een nieuwsserver op te zetten lopen in de honderdduizenden euro’s, er vanuit gaande dat je de hardware en de serverruimte huurt.

Hoe doen al die payserver providers het dan?

Een nieuwsserver provider, die enkele honderden, hooguit duizenden klanten heeft, kan daar nooit genoeg winst op maken om een eigen payserver aan te bieden.
Hoe bieden ze dan een eigen payserver aan? Op reseller basis. Er zijn slechts enkele bedrijven die een eigen nieuwsserver kunnen aanbieden. Ze hebben enorme datacentrums en bieden stukjes aan. Een kleine provider kan ze dan benaderen en een NNTP server afnemen.

Bijna alle usenet providers gebruiken de diensten van enorme NNTP backbone bedrijven.
Ze kopen een bepaalde hoeveelheid dataverkeer en ruimte aan en bieden die onder hun eigen naam aan de klant aan.

Zelf een nieuwsserver dienst beginnen?

Zelf een nieuwsserver dienst beginnen? Dat kan of je gebruikt al je spaargeld en opent je eigen datacentrum. Of je gaat een reseller contract aan. Beiden zijn absoluut niet aan te raden! Er zijn momenteel meer nieuwsserver diensten dan er vraag naar is.

Allemaal hebben ze hun eigen aanbod en proberen ze zich te onderscheiden maar genoeg klanten vinden ze vrijwel nooit. Zelfs niet als een nieuwsserver voor enkele euro’s per maand aanbieden. De beste payserver providers doen het vrij simpel, ze hopen klanten te winnen door hun nieuwsserver een tijdje gratis aan te bieden. Als het meezit, wordt een niet betalend lid, later een tevreden klant.

De markt is overspoeld met usenet providers en de enige die daar echt profijt van hebben, zijn de klanten, die tegen bodemprijzen, of zelfs gratis een payserver kunnen afnemen.