Er zijn veel verschillende manieren om te downloaden uit nieuwsgroepen en er zijn ook best veel verschillende programma’s om dat mee te doen. Sommige usenet programma’s vereisen veel kennis, anderen zijn makkelijk in gebruik. Ieder usenet programma ook wel newsreader genoemd waarmee je kan downloaden uit nieuwsgroepen voor- en nadelen.

Met een Usenet programma downloaden uit nieuwsgroepen

Usenet programmaBepaalde programma’s zijn niet echt makkelijk om te configuren maar daarna wel makkelijk in gebruik.
Andere Usenet download programma’s zijn erg makkelijk op te zetten maar vereisen veel geduld, ze zijn niet echt snel. In dit overzicht vind je de newsreader programmas die veel worden gebruikt.

Spotnet
Spotnet is het meest gebruikte Usenet download programma. Dat komt onder andere omdat Spotnet niet alleen een usenet programma is waarmee men kan zoeken, men kan er ook mee downloaden. Als je Spotnet installeert moeten de nieuwsserver logins ingevuld worden, waarna Spotnet alle spots en reacties gaat ophalen, dat kan soms lang duren. Daarna is het een kwestie van zoeken en downloaden. Als Spotnet klaar is met downloaden is het bestand dat je hebt gedownload klaar voor gebruik.

Grabit
Grabit is het meest gebruikte Usenet programma voor Windows. Het programma is gratis te downloaden. Wie de zoekfunctie van Grabit meer dan een paar keer per dag wilt gebruiken moet iets betalen maar dat is de moeite eerlijk gezegd niet waard. De zoekfunctie van Grabit is namelijk erg onhandig en er zijn veel goede gratis alternatieven, zoals de website nzbserver.com

SABnzbd
SABnzbd is een uitstekend download programma dat werkt op alle besturingssystemen, SABnzbd werkt namelijk vanuit de browser en ieder normaal besturingssysteem heeft een browser.
Het programma is net zoals Grabit en Spotnet is staat om niet alleen te downloaden maar een download ook uit te pakken en te herstellen.

NZBget
NZBget lijkt erg op SABnzbd, het is namelijk ook een download programma dat werkt vanuit de browser en is dus geschikt voor alle besturingssystemen. Je kunt het dus gebruiken als alternatief voor SABnzbd. Mede omdat NZBget geschreven is in C++ is het een compact download programma dat zeer snel laadt.

Newsleecher
Newsleecher is een Windows download programma en heeft veel weg van Grabit.
Om eerlijk te zijn is Newsleecher leuk voor 14 dagen daarna kan je het beter verwijderen.
Men verwacht na 14 dagen namelijk dat je betaald voor Newsleecher en dat is het echt niet waard, gezien de vele fantastische alternatieven die hierboven net zijn beschreven.

Welk Usenet programma ga jij gebruiken om te downloaden?

Hierboven hebben we enkele Usenet programma’s / newsreaders beschreven waarmee je kan downloaden uit nieuwsgroepen. Er zijn natuurlijk veel meer programma’s waarmee je kan downloaden uit nieuwsgroepen dan Spotnet, Grabit, SABnzbd, NZBget en Newsleecher.
Dit zijn de meest gangbare programma’s en toch ook wel de handigste, we gaan dus geen andere doornemen.

Als je nieuw bent met downloaden uit nieuwsgroepen dan is Spotnet een goed programma.
Je hoeft alleen je nieuwsserver gegevens in te voeren, waarna je kan zoeken en dan gaat Spotnet ook voor je downloaden.

Wil je gericht zoeken en zelf een NZB downloaden? Dan kan je SABnzbd, Grabit of NZBGet proberen.
Om te zoeken is het in dit geval het beste om een NZB zoekmachine te gebruiken zoals binsearch.info, of beter nog nzbserver.com

Welke Usenet provider kies ik?

Naast de newsreader / software om te kunnen downloaden heb je een provider nodig om te kunnen downloaden. De provider zorgt er voor dat jij een verbinding kunt maken met de nieuwsserver en het bestand dus werkelijk kunt downloaden. Als je nog niet zo bekend bent met nieuwsgroepen dan kun je eens kijken naar de gratis nieuwsgroepen servers omdat veel aanbieders ook proefversies aanbieden. Ideaal om even te testen en te proberen.