DMCA nieuwsserver problemen

Als je met een nieuwsserver download, is het zeer waarschijnlijk dat je wel eens een bestand wou downloaden die niet te vinden was.
Helaas komt dit probleem de laatste jaren vaker voor. In dit artikel leg ik uit waarom je soms de melding ‘Article not found’ krijgt en wat je er aan kan doen.

Artikel niet gevonden met DMCA nieuwsserver

Indien een bestand niet te vinden is met je nieuwsserver, kunnen daar twee redenen voor zijn.

dmca nieuwsserverDe eerste reden, het bestand is te oud voor je nieuwsserver.
Als een nieuwsserver een retentie heeft van drie jaar, kan je niets downloaden wat ouder is dan drie jaar.
In de meeste gevallen nog veel minder dan drie jaar aangezien bestanden op een newsserver ‘beschadigd’ raken.
Beschadigde bestanden kan men soms herstellen met het programma Quickpar.
Als je de download programma’s SABnzbd, SpotNet of Grabit gebruikt proberen deze programma’s de download voor je te herstellen en heb je Quickpar dus niet nodig.
Lukt het niet om een bestand te herstellen dan kan het aan je nieuwsserver liggen en doe je er het beste aan om een andere nieuwsserver te proberen.

Een tweede reden is DMCA nieuwsserver problemen. DMCA is een Amerikaanse wet uit 1998 die copyright houders moet beschermen.
Gespecialiseerde bedrijven, zoals de Morganelli Group speuren naar schendingen van copyright op usenet.
Misschien denk je dat ze dat handmatig doen maar dat is zeker niet het geval, vrijwel alles gebeurd geautomatiseerd.
Middels een aangepaste fork van SpotNet, zoeken ze naar copyright beschermd materiaal dat een bepaalde nieuwsserver aanbiedt.
Komen de bots van Morganelli Group iets tegen, dan wordt er een geautomatiseerd mailtje naar de nieuwsserver provider gestuurd.
De provider moet dan een desbetreffende bestand offline halen, doen ze dat niet, dan is de newsserver provider aansprakelijk en kan er zomaar een miljoenen claim volgen.
Nieuwsserver providers hebben natuurlijk geen zin in een extreem hoge schadeclaim en halen een bestand volledig geautomatiseerd offline.
Sommige bestnaden waar copyright op zit, wissen bepaalde newsserver providers direct om problemen te voorkomen.

Nieuwsserver melding Article not found

Bepaalde mensen en releasegroepen die bestanden uploaden naar nieuwsgroepen maken het voor copyright organisaties bijna onmogelijk om een bestand te vinden.
Zo veranderen ze bijvoorbeeld de naam, door deze om te draaien.
Helaas werkt dit ook niet altijd. Als je een bepaald bestand niet kan downloaden omdat je de melding ‘Article not found’ krijgt, moet je het op een andere manier proberen.
Wie download via SpotNet krijgt de melding ‘Article not found’ het meest. Met SABnzbd komt de melding zelden voor.
Het is dus een goed idee om uit te zoeken welk NZB bestand je moet hebben en deze te openen met SABnzbd. In de meeste gevallen krijg je de melding ‘Article not found’ niet en omzeil je dus het DMCA gedoe. Indien je niet bekend bent met SABnzbd, kan je onze SABnzbd handleiding bekijken. SABnzbd werkt eigenlijk net zoals Grabit, alleen dan in je browser.