Nieuwsservers adressen van internet providers

Er zijn enkele internet providers, die een gratis nieuwsserver aanbieden.
Het is tegenwoordig echter buitengewoon zeldzaam, de meeste ISP’s bieden geen gratis nieuwsserver aan.
Als een internetprovider een gratis nieuwsserver aanbiedt, is dat meestal de moeite niet waard.

Het is veel verstandiger om een nieuwsserver van een echte Usenet provider een tijdje te gratis te testen.
Er zijn talloze usenet aanbieders die een volwaardige nieuwsserver aanbieden die je gedurende een bepaalde tijd helemaal gratis kan proberen. Sommige van die providers bieden bijvoorbeeld een gratis nieuwsserver waarmee je 30 dagen lang, 300 GB mag downloaden.

De nadelen van een gratis nieuwsserver

De meeste internet providers bieden tegenwoordig geen gratis nieuwsservers meer aan. Daar zijn tal van redenen voor.

Als een internetprovider gratis payservers zou aanbieden gaan klanten daar natuurlijk gebruik van maken. Tegenwoordig hebben mensen internetverbindingen tot wel 500 Megabit per seconde. Als een klant met een dergelijke snelheid zou downloaden, dan kost dat de internetprovider erg veel bandbreedte.

Indien klanten technische problemen hebben of de payserver instellingen niet goed zijn, nemen ze contact op. De klantenservice wordt dan overbelast, met vragen over een ‘gratis’ nieuwsserver.  Juridisch is het ook niet praktisch, als mensen met het netwerk van de ISP allerlei zaken gaan downloaden waar copyright op gerust, dan komen allerlei instanties als eerste bij de internetprovider klagen.  Al met al, is er eigenlijk maar een reden waarom er maar weinig internet providers zijn die een gratis nieuwsserver aanbieden. Het kost ze meer dan dat het oplevert. Meer personeel om vragen te beantwoorden, meer bandbreedte, meer servers, mogelijk zelfs kostbare juridische problemen en kosten.

Internet providers die wel een gratis payserver aanbieden

De internet providers die wel een gratis nieuwsserver aanbieden, doen dat onder zeer strikte voorwaarden waardoor je in bijna alle gevallen weinig aan een nieuwsserver hebt.

Je kan SSL niet gebruiken en bent aangewezen op poort 119 voor standaard Usenet verkeer.
De internetprovider knijpt deze poort bewust af, zodat je niet met het maximum van je verbinding kan downloaden. Als je een betaalde payserver hebt is het dus ook niet raadzaam om poort 119 te gebruiken.

Mede omdat de internet provider SSL niet ondersteund en je dus bent toegewezen op de standaard poort 119, kan iedereen zien wat je download. Je bent niet anoniem, mede omdat je internetprovider je logins heeft gegeven die alleen jij gebruikt.

De retentie is vaak slechts enkele weken, hooguit maanden, waardoor je oudere bestanden niet kan downloaden. Slechts enkele nieuwsgroepen zijn gedekt, als een bestand zich daar niet in bevindt, kan je deze ook niet downloaden. De belangrijkste en grootste nieuwsgroepen zijn niet toegankelijk.

Newsserver adressen van internet providers
Zit je bij XA4ALL? Dan heb je geluk, XA4ALL biedt een gratis nieuwsserver aan genaamd Newszilla.
Deze werkt redelijk goed. Ook de nieuwsserver van Ziggo is enigszins bruikbaar, alleen wordt SSL niet ondersteund en mag je slechts een beperkte hoeveelheid data downloaden. De retentie van de Ziggo nieuwsserver is slechts 30 dagen.

Mocht je het willen proberen, hieronder een overzicht van nieuwsserver adressen van providers.
De meeste adressen werken al enige tijd (in sommige gevallen vele jaren) niet meer of slechts van tijd tot tijd.

Update maart 2019
De onderstaande lijst met nieuwsservers van providers is erg oud. De meeste providers hebben geen nieuwsserver meer, omdat het ze teveel dataverkeer kost. Wij zullen deze lijst binnenkort toch updaten.

Caiway txtnews.caiway.nl (alleen tekstbestanden)
Euronet news.euronet.nl
KPN news.kpn.nl of news.kpnplanet.nl
OnsBrabantNet news.onsbrabantnet.nl
Tele2 news.tele2.nl
TweakDSL news.tweakdsl.nl
XA4ALL newszilla.xs4all.nl en news.xs4all.nl (werkt wel goed, proberen!)
Zeelandnet highwinds.zeelandnet.nl de datalimiet is 50 Gigabyte per maand.
Ziggo news.ziggo.nl retentie 30 dagen, met datalimiet